Stad Alta & "intermezzo".... - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Frits Nijhof - WaarBenJij.nu Stad Alta & "intermezzo".... - Reisverslag uit Alta, Noorwegen van Frits Nijhof - WaarBenJij.nu

Stad Alta & "intermezzo"....

Door: fritsnijhof

Blijf op de hoogte en volg Frits

09 Augustus 2010 | Noorwegen, Alta

beste reisvrienden,

Even een korte review van mijn bezoek aan Alta.
In de brochures, boeken wordt het als mooie, bezienswaardige stad beschreven. Om eerlijk te zeggen: ik vind er niet veel aan. Het is een stadJE met twee mega winkelcentra, ca 2 km uit elkaar gelegen en er om heen wat huuskes. Vroeger schijnt het een bloeiende havestad geweest te zijn; nu is het slechts een inkoopstad (de laatste) op weg naar de Noordkaap. Je ziet er dan ook veel campers en mega grote caravans (want door houden de Noren blijkbaar van; het liefst met een tadem-as). Ook colonnes motorrijders, veelal in het zwart,scheuren midden door de stad, de E6 (snelweg) snijdt de stad in tweeën. Erg druk is het op de E6 moment niet (meer). Voor mij een pluspunt, want ik moet de laatste km`s ook hierover, een alternatief is er niet (dwz is er wel, maar dan moet je van eiland(je) naar eiland(je) hoppen - in de hoop dat overal een veerboot of pontje is.. ik heb van iets boven Tromso ook al de E6 genomen; wel opletten geblazen en goed zichtbare kledij aan!
In Alta is nog wel een museum over de Vikinngtijdperk en verwante periodes; `k ben er niet in geweest, want deze musea lijken allemaal een beetj op elkaar.
De stad staat wel op de UNESCO wereldlijst; waarom begrijp ik niet goed. IK zou dan bijv. Koudekerk aan den Rijn (nee, Gerrit: niet Hazerswoude!)of Kesteren (nee, hr. van Ingen, ook niet Wageningen!) er eerder op geplaatst zien. Reden: Dat zijn echte pitoreske, buitendijkse dorpkes aan de Rijn!
`t was wel een pittige klim naar Alta, en dat te bedenken dat ik er morgen mèt 40 kg extra tegenop moet! Noordwaarts!
In het centrum zag ik wel: Noordkapp 240 km. ....
ik denk, dat ik donderdag het puntje van Europa mag zien.. het gaat er nu om spannen.....

Tja en nu even wat veel gestelde vragen kort beantwoorden.
Al .. tig keer krijg ik de vraag: Wanneer ben je er nu?
Wel, ik denk dat (nog) steeds mensen met auto-km`s rekenen. Daar geef je even wat meer gas en je bent in no-time boven op die hoe berg; met of zonder wind, maakt niet uit. Met het fietsje mag je blij zijn dat je gemiddeld 14 km/u haalt dagelijks. Heuveltje af gaat als een speer, maar duur (helaas) luttele minuten. Er tegen op - bij 8 - 9% daalt dat tot 7-8, bij uitzondering 10 km/u. Als je moet lopen (te steil of te langdurig trappen) daalt deze tot 3, hooguit 4 km/u (wel eens de Greb met fiets - met 40 kg bagage opgeduwd?) Wedstrijdje, Allart, als ik terug ben?
Als je hier dagelijks de 80 ø 90 km haalt, mag je bij zijn! Dus autorijders: denk er effe over na!
Dan de totaal afstand. Noorwegen wel eens omgedraaid met Oslo op Utrecht en de Noordkaap in ZO richting? ja dan kom je uit bij de grens Macedonie - Griekenland.(2300 km) Doe je daar de afstand Utrecht - Kiel bij, dan sta je in Ankara (3300 km) En dan nog gerekend via de snelste route. Leg je de afstand Utrecht - Kiel aan het begin, dan kom je in Graz (Oostenrijk uit) de resterende km`s voeren je dan ook naar Ankara.
Ik hoop dat dit wat verhelderend werkt.
Oh ja, Gerrit voor jou.
Als jij naar de C1000 fietst - heen over de Dorpsstraat, terug over de Weinaarkade en dat rondje nu 1556 x doet, heb je een idee hoe ver ik ben.... Lizet houdt de rondenteller wel bij......(en wel doorfietsen, hè?)

Vlg punt: de Airborne Mars.
m`n trouwe loopmaatje vroeg of ik de 40 wilde doen; we hebben het er vorig jaar over gehad, klopt. Ik heb nu wel een paar kms in de benen, maar dat zijn iets andere km`s..... maw ik loop dit jaar toch nog de 25 maar weer; vlg jaar zien wel weer..
Hans & Coen: al aan het oefenen? Als mijn loopmaat er mee in stemt, kunnen we ook als kwartet gaan lopen. (kijken we vòòraf wie de langste benen heeft.. die is dan de hekkesluiter.... goed idee?

Laatste veel gestelde vraag: Heb je al elanden of rendieren gezien? Om met de laatste te beginnen: Ja! de eerste vlak langs de weg, daarna op verschillende plekken meerdere (ik zal zsm proberen de foto`er bij te zetten).
De eland heb ik al .. tig keer gezien. Het vreemde hierbij is dat deze steeds van rechts naar links de weg over steken, altijd de zelfde houding aannemen, in donker silhouet (zwart) verschijnen, op witte achter grond. Je kunt ze waarnemen tussen 0,2 - 4km, 0,5 - 10km, 1 - 15 km zelfs; vul zelf maar in, en zeker: eens zie je `m... Hij kent schijnbaar de verkeersregels uitstekend: hij laat zich altijd zien mèt gevaren driehoek om zich heen............

De enige echte zag ik ca. een anderhalve week geleden: deze stak 20-25 mtr voor mij de weg over. Voor ik stilstond was tie helaas al weer in het bos verdwenen. we blijven allert!

Nu stop ik er weer mee, genoeg vertelt, dacht ik zo.
Iedereen bedankt voor de respons, altijd leuk te lezen; ongeacht wat.

Gegroet uit Alta, Frits.

• 09 Augustus 2010 - 18:56

Rianne En Freddy:

Het einde begint in zicht te komen, dat geeft al een lekker gevoel of niet? Wij hebben vandaag zo'n 15 km op onze nieuwe sportieve stadsfietsen rondgereden, maar die 15 km vonden we al genoeg. Dusse we zijn nu al trots op u!

Succes nog even met het laatste gedeelte!

Groetjes uit Zwolle

• 09 Augustus 2010 - 19:47

Allart Van Zetten:

Ome Frits, bij deze effe een mopje over een eland!!!!

Twee jagers laten zich met een klein vliegtuig naar een uithoek in Noorwegen (waar u momenteel ergens bent) vliegen. De piloot zegt na de landing: "Denk erom: 1 Eland! Meer niet, want anders krijg ik deze kist nooit meer van de grond!" Na een paar dagen komt de piloot terug om de mannen op te halen en ziet dat ze al staan te wachten.....met 2 elanden. "Wat heb ik nou gezegd," begint hij.
    "Ach wees toch niet zo'n watje," antwoordt één van de mannen, "vorig jaar liet de piloot ons er wel 2 meenemen, angsthaas!"
    De piloot wil dit niet over zijn kant laten gaan en laadt de 2 mannen, plus de twee elanden in zijn toestel. Tijdens de start krijgt hij niet genoeg hoogte en ze storten neer in een bos. Na enige tijd komen ze elkaar zonder noemenswaardige kleerscheuren tegen.
    "Enig idee waar we zijn?" vraagt de piloot.
    "Nou," zegt één van de jagers, "ik denk zo'n 300 meter verder dan vorig jaar."

Groet,

Allart

• 09 Augustus 2010 - 19:55

Joop & Ankie:

He vriend,
    Hij gaat goed nog een paar keer gas geven en je hebt je doel bereikt je verhaal over waarom het allemaal zolang duurt voor je er bent is ons helemaal duidelijk.Blijf vooral rustig aan doen want het is wel de bedoeling dat je er plezier aan hebt en je doel heel en gezond bereikt.

sterkte met het (zware) laatste deel van je tocht.

groetjes, Ankie&Joop

• 10 Augustus 2010 - 00:26

Simon Bingham:

Well done Frits, keep it up not far to go now. Of course long distances are the norm in Australia but snow we don't see in the west, as some would say we get 365 frost free days a year, I am sure that's not the case where you are right now. Have been following your news with interest even tried to understand your "dutch". Stay safe on the E6. One question are you riding all the way back home too by the same route? Look forward to hearing you've made it later this week!
    Simon

• 10 Augustus 2010 - 05:37

Sievert-Jan:

Hey Frits,
    Goed om te horen dat je al bijna bij het uiterste puntje van Europa bent. Je krijgt de groetjes en de succes wensen van Oma Benninga. We houden haar op de hoogte van je verhalen.
    Succes met de laatste kilometers.
    Gr, SJ

• 10 Augustus 2010 - 06:51

Nienke:

Hoi pap,

Koudekerk a/d Rijn Unesco, vind ik Utrecht toch beter idee :)?

Maar WOW, je bent er gewoon bijnaaaaaaa......genietseen succes de laatste km!

Tot in Oslo :) :) :)

Kus Nien

• 10 Augustus 2010 - 07:37

Pauline A.:

Hoiiiii Frits,

Tja, ongelovelijk maar je bent er echt bijna. Nog enkele dagen en de monstertocht is op zijn hoog(s)te punt! Deze dagen worden mogfelijk nog zwaarder dan je al gehad hebt door de extra bagage. Ik zal duimen voor droog weer, wind mee en vriendelijke weggebruikers die je niet van de sokken rijden ;-). Hou je taai (zo zie je er nu al uit: lekker afgetraind lijf en koppie), geniet van deze laatste noordelijkste km, en hou alles heel voor de terugtocht. Je verhalen én foto's zijn een feest. Groetjes, Pauline

• 10 Augustus 2010 - 15:50

Jan Hendrik:

Hoi Frits,

Mooi om te lezen, zou je niet beter nu gewoon naar huis gaan ? Kan je volgend jaar het nog een keertje doen en dan echt de langste dag van het jaar meemaken.

Succes met de laatste kilometer,

Jan-Hendrik

• 10 Augustus 2010 - 16:48

Brother Jan :

Kheb de indruk dat het je nog steeds bevalt en ik weet zeker dat je een heeeele grote fanclub hebt !!! we zullen met zn allen juichen als je deze week over de Noordkaap-eindstreep gaat ........ Go on brother !!!! Yes you can !!!!

• 10 Augustus 2010 - 19:07

Hans En Fietje:

Wageningen heeft al bij 750 jaar stadsrechten. Je bent uitgenodigd voor het feest.
    Al rendieren vlees gegeten ?

• 11 Augustus 2010 - 16:54

Wim En Ria:

Hoi Frits,
    We genieten steeds weer van je reisverhalen.
    Het einddoel is in zicht dus nog even volhouden.
    Veel succes met het laatste eindje en een goede terugreis toegewenst.(Neem je een sneeuwbal voor ons mee van de Noordkaap)

Wim en Ria

• 11 Augustus 2010 - 20:15

Henk En Gerda:

De spanning begint te stijgen en het hart sneller te kloppen, want jij moet er nu bijna zijn,wat een ontlading zal dat voor je geven !! Wordt het morgen of wordt het overmorgen dat jij je voet en je trouwe reismaat (fiets)op de Noordkaap zet !Geweldig zal dat zijn! We kijken uit naar een foto als bewijs !Frits geniet van dat bijzondere moment !!!
    We kijken uit naar je vogende mail waar de ervaring van je bescherven wordt !! Gr henk en Gerda

• 12 Augustus 2010 - 15:25

Wim Debets:

Ha Frits,

Weer terug van weggeweest (m'n eigen fietstochtje..) en nu ben ik dus m'n mailbox aan het weglezen.
    Ik loop nog wat berichten van jou achter maar ga die nu in sneltreinvaart lezen.
    Mooi hoor!
    Ik vind je gemiddelde nog aan de heel hoge kant. Wij haalden dat zeker niet. (teveel terrasjes onderweg)

Zet 'm op! Geniet ze en die kudde rendieren komt zeker nog!!

Wim

• 13 Augustus 2010 - 08:13

Dick En Leny:

Hoi Frits,
    Hopenlijk heb je heb de Noordkaap veilig bereikt. Je hebt een geweldige prestatie geleverd. We kijken uit naar je volgende verslag.
    Groetjes uit Koudekerk.

• 13 Augustus 2010 - 09:36

Thea Lagerweij:

Hoi Frits
    Bijna zit je reis erop. Ik ben benieuwd hoe en wat je bij je terugkeer gaat doen. Ook heelveel rondjes van en naar de supermarkt? Met Lineke als bagage? Je bent nu veel 'last' gewend. Veel succes met de laatste kilometers.
    Groet Henk en Thea