via de Lofoten verder Noordwaarts - Reisverslag uit Tromsø, Noorwegen van Frits Nijhof - WaarBenJij.nu via de Lofoten verder Noordwaarts - Reisverslag uit Tromsø, Noorwegen van Frits Nijhof - WaarBenJij.nu

via de Lofoten verder Noordwaarts

Door: fritsnijhof

Blijf op de hoogte en volg Frits

05 Augustus 2010 | Noorwegen, Tromsø

Daar ben ik al weer, heb nu even de tijd...

in Bodo neem ik afscheid van Ans de Graaf, m`n fietsmaatje over de RV17 - de Kystriksveien. Deze hebben we samen " in lief & leed" doorstaan.
Na het ontbijt toueren we richting haven - de boot naar Mokkenes-op de Lofoten-gaat 10.00u en duurt 3,5 u. Aan boord zijn 3 of 4 reisgezelschappen uit Duitsland en Oostenrijk. Buiten gaats is de ze erg woest & ruig, het schip dienit lekker op & neer.. hoewel.. voor een deel v/h reisgezelschap niet: zij worden (of zijn) zeeziek. ze steken elkaar aan. Voor een echte zeebonkk geldt: ga nooit met lege maag de zee op én: blijf regelmatig eten. Schijnbaar is hun dat niet verteld. ik zit voorin, heb geen last (heb flink gegeten en blijf - zoals altijd - door eten. `k heb eigenlijk medelijden met hen.
in Mokkenes aangekomen zie ik de hoge, ruige bergen al weer voor mij. dat wordt weer .. km lopen. Het valt mee, alleen de oprit naar de oostelijke kustweg is vrij steil. Als ik hier eenmaal opzit, valt het "ietsje.."mee. Gelukkig is de wind zuidoost, maw ik heb `m voor een deel in de rug (tja: je krijgt wat je verdient!). De kustweg is prachtig: rechts op 1,5 - hooguit 2 mtr het klotsende water van het fjord en links de 0 - tot 100 mtr hoge steile rotswanden. Hier begint Noorwegen echt! Via Reine, Hamnoy, Molna bereik ik Leknes. Hier doe ik inkopen de maag knort..). Men vertelt mij dat richting samsund de eerste camping is. Dus: weer berggie op.. zweten zul je! het miezert ietwat. Na 4 km zie ik links wat houten hutkjes, ik rijd er heen.. Helaas: het blijkt een asielzoekerscentrum (die kent men hier ook) Ik moet not 2 km beropwaarts. Dan zie ik het verlossende bord: Stafjordcamping!Een mooie plek, jammer dat het regent.de Hytter zijn bezet, er blijft dus niets anders over dan de tent op zetten. naast mij staan 2 Duitse mannen (noem ze maar Max & Moritz voor het gemak). Zij maakten ook 30 jaar geleden een soortgelijke tocht en doen het dus ook dunnetjes over..
zaterdag giet het. What to do? ik besluit naar het Vikingmuseum in borg te gaan. Dit is aan de andere kant van het eiland, en hoe kom ik daar (door de regen fietsen heb ik ff geen zin in en een bus loopt er zaterdags niet.. Gewoon slim zijn: je steekt je duim op en.. jawel: na min zit ik bij een dame (met poedel ) in de auto. Ook zij gaat n. Leknes - inkopen doen voor `t weekend. bij het shoppingcentrum wordt ik voor de deuer uitgezet. Perfect geregeld!Na de inkopen ga ik langs de weg richting Borg staan. Ik hoef m`n hand slechts twee keer op te heffen en eeen jong echtpaat met meiske stopt. Zij moeten niet helemaal naar borg, maar .. als ik m`n verhaal doe, kunnen ze er niet om heen: We drive you to the museum! Onderweg vertellen ze dar zij een hollandse fam. kennen bij hen in de buurt. Zij hebben een geitenboerderij en maken en verkopen "excillient Dutch cheese from the goats!".
Het museum is echt de moeite waard. Ik krijg -samen met 2 Zweden een rondleiding in het engels van een Italiaanse studente (ze doet dit als vakantie werk => TOP-JOB!
`k hier wat moie plaatjes van.. ff geduld.
De weg terug gaat ook vlot, de 1e lift van een heer met de wagen vol plastic flessen... Wat een zooitje! Hij spreekt gebrekkig engels, maar brengt me tot in Leknes, terijl hij al eerder linksaf moest. dan loop ik het dorp uitg- er is vrij weinig verkeer (het in half zeven inmiddels..) 2 - 3 km buiten het dorp stopt er een VW Golf met twee jonge blondines... Zij moeten naar de disco! ik kan achterin stappen. Ze excusren zich dat ze slecht engels spreken; waarop ik ik zeg: THis is than a good exercise for you! Dan id het ijs gebroken: ze kletsen volop. Ik wordt netjes voor de camping afgezet.
Als ik bij de tent kom zie ik dat Max & Moritz zijn verdwenen. Wel tref ik die avond nod een Zwed: hij werkt ook bij Siemens afd Gasturbines. even kletsen. dan kokkerelen. in de keuken - buiten giet het. IK besluit niet in de tent tetukken, maar lekker in de warme keuken (de eigenaar is toch al foetsie,,).Dus hup de hele zooi uit de tent dev keuken in. Een paar Fransen kijken jaloers toe, tja mon amies vous n`ètes pas plus rapide! Lekker puh!
Om 6.00 u `s ochtend moet ik n. de wc, het is droog... even bij de tent kijken: die is ook droog. Inpakken dus! om 6.45 is de tent drrog in gepakt. En een uurtje later miezert het weer.. pppff ik heb weer mazzel. nog even tukken tot 8.00 u.
Dan opstaan en richting Solvaer. Voor de wind als een speer. Daar heb ik zin in een BBQ-polser (knakworst met spek er om heen in broodje..hhmmm) De meeuwen op het plein er voor schijnbaar ook.. twee oudere 2-potige fladderaars met een paar nog brutalere vle(u)gels!!
Een probeert zelfs de fietstas te veroveren.. kksstt en weg zijn ze.
Dan op naar Fiskbol, Melbu.
deze rit eindigt in Stormarknesse. In een hutje tuk ik deze nacht.
De vlg morgen eerst even bij de barbier langs, lekker laten kortwieken. Dan peddelen naar gjestad - Rise - Bosortand - de R83 over. Bogen, Hemmensted -Kvalfjord n. Harstad. Bij de VVV hoor ik dat op de camping 5 km verder nog hyter vrij zijn. Steile helling op (ja, al weer!) daar aagekomen (na 30 min) hang er en bordje: GEEN LEGE HYTTER MEER grrrrr Beetje boos vertel ik m`n verhaal, het mieskee weet nog een adres; een jachthuis op de berg in het bos a`d andere zijde van de stad.. Dus weer beerggie af - berggie op , een pittige rit. Onder weg bel ik er heen: gehoor,wel een verhaal in `t Noors (daar heb ik niets aan!). Toch maar proberen. Na 2 km fiets de berg op duwen ben ik er: alles dicht! WaT is dit nu? even op adem komen, wat drinken en eten en dan maar weer terug...
ik ben ca 100 mter teruggelopen , dan wordt ik gebeld: de beheerder van de jachthut. Hij heeft m`n telf in zijn mob gesaved en had ook de camping gebeld.
Dear sir: you want to sleep in the house, I heard. If you go back now, I will be with you in 5 min. Ik loop terug en binnen 3-4 min komt een dikke Benz de berg op scheuren! You are welcome.
Het huis behoort aan een Jachtclub (voo rendieren) en wordt `s zomers bij gelegenheid verhuurd. Ik heb weer mazzel. Gebruik v. keuken, douche ect ect. Er woont/ logeert nog iemand in het huis; hij komt ws laterthuis, vertelt hij. Ik maak m`n bedje klaar en ga kokkerellen. `s Avonds drink ik met de andere bewoner een pilsje. Hij is vrachtwagenchauffeur (30 tonner - voor asfalt en rotsblokken) en werkt tijdelijk in Harstad. Hij kent Rottrdam een beetje, heeft voordien gevaren.
De dag daarop 8.00 u reveile: ik moet 10.00 u aan de boot zijn, die me naar sorllines brengt. Klein uurtje duurt deze overtocht. Aan de overkant weer op de pedalen. LANGS DE FJORDEN, PRACHTIG WEDEREOM.
Ook hier weer steile colletjes; de inztittenden van een tegemoetkomende auto steken zelfs hun duimen op (13,5% deze keer). In Hamvik rijst een probleempje: ik sta voor en donkere nauwelijks verlichte tubnnel, 4 km lang bijna , met er in helling van 10,5%! en VERBODEN voor fietsers! Wat nu? de jongedame vd VVV (daar dichtbij)vertelt dat er een taxibedrijf in het dorp is die zoiets kan regelen .. tegen betaling uiteraard. Ik besluit naar " het Praathuis van het dorp" te gaan (dat is de Supermarkt!) Daar doe ik mijn verhaal ... en er is een klant met aanhanger, die ook die kant op moet en bereid is mij mee te nemen! Dus: hup fiets er in en rijden maar.
Als e door de donkere buis rijden, ben ik blij dat ik dit niet gefietst heb: glibberig, helling steil naar beneden en weer naar boven. pfff
Aan de andere zijde wordt de fiets er weer uit getild en kan verder.
De rit gaat vervolgens onder langs een fjord, weinig verkeer, maar uitzonderlijk gaaf. op naar Sorreisa. daar hoor ik van en taxichauffeur dat er 4,5 km verderop een goede camping in met hytter. Maar eerst inkopen doen bij de COOP. dan op de pedalen richting de Camping.
er zijn inderdaad hytter te huur erg lux en prijzig. De eigenaresse heeft geen medelijden "met een arme fietser" en wil aan de prijs niets doen. dan maar de tent opzetten. Na een heerlijke maaltijd en warme douche kruip ik onder de wol. Tijdens de kook/etenstijd lkomt in de keuken een duitse vrouw wat babbelen. Ze moet vlgs mij latennhoren dat ze engels kan spreken.. maar iedere keer valt ze terug in het Duits. Ik zeg haar dat ik ook Deutsch spreche.. aber davon hat sie noch nie gehoert, glaube ich.. Typisch Deutsch, nenne ich dass!

Dan dag voor de rit naar Tromso. iederen raadde mij aan hier rond te kijken. Mooie oude stad. het wordt het Parijs van het Noorden genoemd! En het is de noordelijkst gelegen universiteitsstad.

Hierover de volgende meer; de Bib gaat sluiten => wegwezen dus!

De foto`s komen zodra ik de kans heb, even geduld aub.

Groeten uit Tromso, Frits.

• 05 Augustus 2010 - 19:46

Carel:

Beste Frits,

Ik lees elke dag aandachtig je reisverslag. Een hele onderneming, geweldig.
    Heel veel succes verder,

Carel, Anita en de meiden

• 05 Augustus 2010 - 21:03

Gerda Göbel:

Wat ben je een geweldige schrijver Frits!Ik geniet!Tot schrijfs maar weer.Gerda Göbel

• 06 Augustus 2010 - 06:32

Jan Oet Hulsberg :

Frits , toch nog maar eens even op de Google maps gekeken .... en jawel hoor ... je fietst de goeie kant op !!! Het is nog maar een klein stukkie naar de Noordkaap !!!!!!

• 06 Augustus 2010 - 08:12

Nienke N:

Hoi papsie!

Wat een verhalen weer, nu snap ik alles weer wat beter dan alleen in de sms!!

Ze zijn wel makkelijk daar met liftende baardmannen meenemen in de auto :)

Hier alles goed, nog dagje werken, morgen ga ik met Siev op stap met een oude 'Eend' en zond komt mam, El en Joris eten.

Ik sms volgende week ff om weer keertje te bellen, kee?!

Dikke kussss Nien

• 06 Augustus 2010 - 12:16

Paula Van De "overka:

Hey Frits,

Zo al je reisverslagen opgespaard en nu pas/al gelezen! Het lijkt wel een boek : ) Leuk dat je dat doet & daar bent gaan fietsen! Goed plan, stoppen met werken en dit gaan doen!
    Laat je dromen/wensen indien mogelijk in vervulling gaan! Dan heb je nooit/niet?: HAD IK MAAR... Dag Fritsie Mzzltjs

• 08 Augustus 2010 - 10:15

Riet Bloemen:

Dag Frits,
    Mocht je bij thuiskomst niets meer te doen hebben dan kun je een boek gaan schrijven, man wat een verslagen, geweldig.
    Hoe pak jij het toch iedere keer weer aan om als lifter mee genomen te worden, zo zie je maar weer dat er nog veel vriendelijke mensen zijn. Nog veel reisplezier.

• 08 Augustus 2010 - 12:40

Gerrit /Wil-W:

Prachtig zo je reis te kunnen volgen, nog even volhouden en je bent op de Noord Kaap, laatste stukje is een tunneltje en een bultje, ik hoop dat je mooi weer hebt op dat moment 24,00 uur anders blijf je maar een dag langer want dat is zeer de moeite waard, graag je certificaat aflaten tekenen in de shop en een foto van je naast de aardbol dan kunnen we er niet meer omheen dat jij op de Kaap bent geweest, goede reis verder en tot het volgende contact/verslag.
    groetjes G en W .

• 08 Augustus 2010 - 14:18

Jan Hendrik:

Beste Frits,

Je beleeft wel heel wat. Ik vind het leuk om je berichten te lezen. Hier staat de camping ook vol, gisteren 2 canadezen op de fiets gehad. Ze toerden door Nederland. 'S'avonds bij vuur samen gezeten, ze gingen in Canada vaak de natuur in met af en toe het bezoek van een beer.

Groeten en succes,

JH

• 08 Augustus 2010 - 15:16

Gerrit:

Hoi Frits,
    fantastisch verhaal en ontzettend leuke foto's.
    Wat ben je toch een oude ritselaar, met je dure hitter!Veel fietsplezier, we missen je in de duinen!